logoStavební firmy predikují, že jejich sektor letos i příští rok poroste. V roce 2014 podle ředitelů sektor vzroste o prvních 1,6 procenta, v 2015 se očekává další zvýšení výkonu a to 3,2 procenta. Přes optimistické vyhlídky se ale trh stále musí vyrovnat s problémy, které do něj přinesla pětiletá krize. Jedná se zejména o špatnou platební morálka části investorů i stavebních firem a problematickou kvalita projektové dokumentace u části staveb. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy slovenského stavebnictví Q1/2014 analytické společnosti CEEC Research.

Bratislava, 27. března 2014

V růst stavebního sektoru v tomto roce již věří většina ředitelů stavebních společnost a to jak ve velkých, tak i středních a malých firmách. Letos by měl být růst v průměru o 1,6 procenta, v roce 2015 představitelé stavebních firem předpovídají zrychlení výkonu sektoru o další 3,2 procenta. “Optimistický výhled a konečně návrat sektoru k růstu po předchozích pěti letech poklesů podporuje i rostoucí objem nových projektů, které již projektové firmy připravují pro stavební realizace. Objem těchto projektů podle ředitelů projektových firem již bude v tomto i příštím roce růst, což zajistí novou práci pro stavební firmy. Probudilo se inženýrské stavitelství, které tento pozitivní trend táhne a to zejména díky velkým veřejným zakázkám,“ komentuje výsledky Kvartální analýzy slovenského stavebnictví Q1/2014 Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

I přes rostoucí objem stavebních prací, ale situace na trhu zůstává stále náročná a trh se bude muset ještě vypořádat s negativními pozůstatky z předchozích pěti let krize. Těmi jsou jednak špatná platební morálka – jak u některých investorů, tak ale i vyšších dodavatelů vůči jejich subdodavatelům nebo dodavatelům materiálu, která do jisté míry souvisí i s nabízením a realizací některých staveb za podnákladové ceny, a druhak je problémem i špatná kvalita projektové dokumentace u části staveb, díky které vzniká potřeba realizací víceprací při výstavbě. Ty samozřejmě vytvářejí i dodatečné náklady, což následně vede ke sporům mezi stavební firmou a investorem ohledně jejich úhrady.

Za výrazně nekvalitní označilo projekty, podle kterých měly realizovat stavby, až 38 % ředitelů stavebních firem. Tato nekvalita vedla k nárůstu nákladů jimi realizovaných staveb v průměru až o 19,5 %. Přitom tyto dodatečné náklady se stavebním firmám podařilo získat od investora zpravidla jen částečně a zbytek musely pokrýt z vlastních zdrojů. „V porovnaní s predkrízovým obdobím je kvalita projektovej dokumentácie citeľne horšia a investori toto riziko zmluvne prenášajú na zhotoviteľa,“ komentuje situáciu Miroslav Zobaník, generálny riaditeľ spoločnosti Metrostav Slovakia. „Tým, že investor prenesie časť zodpovednosti za projekt na dodávateľa, sa i napriek tomu neubráni prácam naviac. Niektoré parametre projektu totiž dodávateľ skontrolovať nemôže i napriek zmluvným dohodám, čo potvrdzujú i rozhodnutia súdov. Riešením je dôsledný a priebežný audit projektu, sledovanie nákladov v priebehu práce na projekte a kontrola technických riešení," hovorí Pavel Štáf, riaditeľ spoločnosti Bytecheck.

Problémy s platební morálkou do jisté míry vycházejí i z nabízení staveb některými firmami za ceny, které jsou pod úrovní nákladů nutných k jejich realizaci. Realizace staveb za takovéto ceny pak způsobuje nedostatek prostředků pro úhradu vlastních závazků některých firem. Z výzkumu vyplývá, že aktuálně až 67 % firem staví na „hranici bezpečné ceny“ a dokonce 18 % již staví pod hranicí ceny, za kterou je možné stavbu realizovat tak, aby byla při kolaudaci předána do užívání jako bezproblémová.

Tyto důsledky krize na slovenské stavebnictví, které propadlo až o 31 % od svého vrcholu, potvrzuje i člen představenstva Inženýrských stavieb Pavol Kováčik: „Zhoršujúca sa platobná morálka sa stala nočnou morou stavebníctva a úzko súvisí s niekoľkoročným prepadom v stavebníctve, ale aj nereálne nízkymi zmluvnými cenami. K nevyhnutnému dôsledku - krachom a insolvenciám stavebných firiem už dochádza. Cez nedostatočnú podnikateľskú etiku na Slovensku a známe problémy s vymožiteľnosťou práva sa obávam, že dospejú ku svojmu koncu aj slušní stavební podnikatelia.“ Stejně tak to vidí i zástupce dodavatelů stavebních materiálů Anton Barcík, generálny riaditeľ Považskej cementárne: „Žiadne zlepšenie platobnej morálky sme nezaznamenali. Nie sú dodržiavané ani lehoty splatnosti nad 100 dní. Navyše reštrukturalizácie, konkurzy a akože ozdravovanie dlžníkov na úkor veriteľov poškodzuje a ohrozuje aj stabilizované stavebné spoločnosti v SR.“ Obdobnou zkušenost má i Libor Taglicht, ředitel společnosti Ramirent, která pro stavební firmy zajišťuje stavební mechanizaci: „Aktuálna platobná morálka na Slovensku je z nášho pohľadu katastrofálna. K zlepšovaniu v žiadnom prípade nedochádza a o morálke by som v tomto prípade ani nehovoril.“

Stav je podle ředitelů stavebních firem aktuálně tak náročný, že až tři ze čtyř firem (74 procent) chtějí začít stavby zastavovat a problémy s placením řešit soudně.

„Pro další směřování slovenského stavebnictví bude tedy důležitý nejen vývoj objemu nových zakázek, který je naprosto klíčový, ale rovněž i to, jakým způsobem a jak rychle se sektoru podaří vypořádat s negativními pozůstatky krize,“ uzavírá Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Více se dozvíte v Kvartálnej analýze slovenského stavebníctva Q1/2014, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť na webových stránkach spoločnosti CEEC Research www.ceec.eu

Generálním partnerem Kvartální analýzy slovenského stavebnictví Q4/2013 je Považská cementáreň Ladce, zlatým partnerem je společnost SGCP, divize Weber a stříbrnými partnery jsou společnosti Ramirent a Husqvarna. Výhradním partnerem pro kontrolu kvality staveb je společnost Bytecheck, výhradním právním partnerem je společnost Lánský, Ganzger a partneri, výhradním developer partnerem je společnost OMC Invest, výhradním pojišťovacím partnerem je společnost Allianz.

 

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.