Veřejní investoři za prvních pět měsíců tohoto roku vypsali nejvíce veřejných soutěží za několik posledních let. Objem plánovaných investic (vypsaných zakázek) vzrostl o 28,9 procenta na 52,8 miliardy korun. Stejně tak stoupl i objem zakázek již zadaných konkrétním stavebním firmám k realizaci. Veřejní investoři zadali zakázky v hodnotě 42 miliard korun, což znamenalo růst o 42,3 procenta. Vyplývá to z analýzy analytické společnosti CEEC Research zpracované na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Praha 12. června

Veřejní investoři za prvních pět měsíců tohoto roku vypsali nejvíce zakázek za poslední roky. V období leden–květen 2014 vypsaly veřejné instituce 1536 soutěží za 52,8 miliardy korun. Počet zakázek vypsaných od počátku roku stoupl o 37,9 procenta a zvýšila se i předpokládaná hodnota plánovaných investic o 28,9 procenta. V květnu množství soutěží rovněž vzrostlo (nárůst 8,1 procenta), v absolutním vyjádření se jednalo 347 soutěží. Jejich finanční hodnota (10,7 miliardy) ale nebyla tak výrazná jako v roce 2013. To způsobila zejména vysoká srovnávací hladina – státní instituce v květnu loňského roku vypsaly neobvykle finančně náročné zakázky. „Růst investiční aktivity veřejných investorů je výbornou zprávou pro české stavebnictví. To se propadlo od roku 2008 svým výkonem až o třetinu na přibližně 390 miliard Kč. Kritickým problémem ale zůstávají ceny, za které firmy stavby realizují. Aktuálně není práce až pro 28 % stavebních kapacit. To tlačí ceny v soutěžích prudce dolů, někdy i na úroveň dumpingu a způsobuje „krizi podnikatelského prostředí“ ve stavebnictví. Situaci, při níž například až čtyři z pěti velkých firem kvůli získání zakázky porušují své vlastní předpisy (risk management), jen aby získaly práci pro své zaměstnance,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Mezi významné investory patří například Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dálniční cesty. Na železnici jsou připravené práce za 4,2 miliardy korun (vyhlášené zakázky od počátku roku 2014), ŘSD vyhlásilo zakázky za 3,3 miliardy korun. Připravovaný finanční objem investic narostl oproti minulému roku u obou organizací, počet zakázek je vyšší ale jen u SŽDC. ŘSD vypsalo méně zakázek, zato v součtu za vyšší ceny ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

V lednu až květnu 2014 bylo zatím zadáno 1 725 stavebních zakázek a ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 tento počet vzrostl o 22,6 %. Finanční objem investic (hodnota zakázek), které byly již zadány k realizaci stavebním firmám, činila 42 miliard korun a vzrostla o 42,3 procent.

Více na www.ceec.eu

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.