Výběrových řízení vypsaných veřejnými investory na projektové zakázky přibývá. Příprava staveb, která byla téměř zastavena, tak má naději, že snad konečně začne ožívat. Oproti první polovině minulého roku vypsaly státní instituce na projektové práce o 72,9 procenta více výběrových řízení. Problémem jsou ale dlouhé lhůty a úspěšnost dokončení výběrových řízení. Reálně zadaných zakázek je totiž naopak o 12,4 procenta méně než loni. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research a Komorou administrátorů veřejných zakázek na základě dat uveřejněných na konci měsíce června 2014 ve Věstníku veřejných zakázek.

Praha 29. srpna

Podle výsledků nejnovější analýzy projektových zakázek vypsaných státními institucemi v první polovině letošního roku lze konstatovat, že se konečně podařilo prolomit „dobu temna českého stavebnictví“, kterou spustil jeden z předchozích ministrů dopravy, když prohlásil, že ceny staveb jsou v Česku neúměrně vysoké, a proto nechá firmy „vyhladovět“. Zastavená projektová příprava trápila většinu projektových společnosti zaměřených na veřejné zakázky a měla i vliv na čerpání evropských dotací. „Projektová nepřipravenost byla v minulých letech zejména v oblasti silnic a dálnic naprosto tragická. V důsledku toho měl Státní fond dopravní infrastruktury problémy s proinvestováním rozpočtovaných prostředků na výstavbu. V posledních letech se SFDI nedařilo realizovat všechny plánované investice a využít rozpočtované prostředky v plné výši. Proto i aktuální plán ministerstva dopravy proinvestovat téměř 100 mld. Kč v příštím roce (což je přibližně dvojnásobek všech reálně investovaných prostředků SFDI v loňském roce) je velice ambiciózní,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. To potvrzuje i Pavel Havlíček, generální ředitel společnosti SUDOP GROUP: „Pro takto vysoké cíle musí být přijaty v investorských organizacích taková opatření pro zrychlení procesů, aby se již neopakovalo, že mezi předběžným oznámením a vlastním vyhlášením soutěže uplyne mnoho měsíců až rok a pak minimálně další rok pro vyhodnocení, podpis smlouvy a pokyn k zahájení projektových prací. Již první polovina roku nám ukázala, že se toho zatím mnoho nezměnilo. Více než 2/3 vypsaných výběrových řízení není ještě ani zadáno! Na druhou stranu pozitivně vnímáme změnu trendu v objemu plánovaných akcí, podpořených počtem předběžných oznámení i vypisovaných soutěží.“

Úspěchem se jeví vylepšená bilance u aktuálních zahájených výběrových řízení. Jenom v červnu se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo 20 nových projektových zakázek za 118 milionů korun, což představuje více než třetinový (33,7 procenta) nárůst objemu plánovaných investičních prostředků na projektovou přípravu. Oživení trhu projektových prací i v privátním segmentu vnímají rovněž dodavatelé, potvrzuje to Ivo Luňák, jednatel společnosti Tyros Loading Systems CZ: „Je pravdou, že od začátku letošního roku dostáváme poptávky na zajímavé průmyslové projekty. Ne všechny se však dostávají do stadia konkrétního trendu. Vnímám to jako signály oživení, na které i my trpělivě čekáme.“

Při porovnání celého letošního prvního pololetí s pololetím loňským je výsledek ještě zajímavější – stát plánuje realizovat 83 (nárůst o 72,9 procenta) nových projektových zakázek za celkem 1,2 miliardy korun (nárůst o 230, 8 procenta).

Tyto optimistické údaje ohledně zahajovaných výběrových řízení na nové projektové zakázky ale stále ostře kontrastují s objemem reálně zadaných projektových zakázek, na nichž mohly už firmy začít pracovat. Meziročně totiž nastal pokles jak v objemech, tak i v počtech zadaných zakázek v první polovině roku. V prvním pololetí bylo zatím celkově zadáno 183 zakázek, což je o 12,4 procenta méně než ve stejném období roku 2013. Hodnota zakázek zadaných v lednu až červnu 2014 meziročně klesla o 7,5 procenta. „Stavební zakázky jsou vždy během na velmi dlouhou trať. Podmínkou jejich úspěchu a realizace jsou kvalitní projektové práce, a proto množství zadaných projektových zakázek výrazně napovídá, zda bude možné stavební záměry skutečně realizovat. Teprve až výrazně stoupne počet dokončených projektových zakázek, budeme moci oprávněně očekávat, že následně skutečně vzniknou samotné stavby,“ potvrzuje Martin Janoušek, místopředseda KAVZ.

Problémem je zejména dlouhá doba realizace výběrových řízení. Pokud bychom sledovali dobu mezi datem uveřejnění zakázky ve Věstníku veřejných zakázek a dnem, kdy zadavatel ukončil výběrové řízení a vybral konkrétního dodavatele, zjistili bychom, že lhůty od oznámení do zadání zakázky kolísají od dvou měsíců do tří let. V průměru se jedná o 7 měsíců. „Příčina tohoto faktu tkví v nejasné koncepci a kompetencích centrálních zadávacích míst těchto výběrových řízení a také v častých personálních výměnách na úrovni managementu investorských organizací,“ popisuje příčinu Zdeněk Jeřábek, statutární ředitel společnosti INFRAM a.s.

V prvním pololetí 2014 z pohledu struktury zadavatelů zadávaly nejvíce zakázek regionální úřady a sdružení (kraje, města, obce, regionální úřady a správy komunikací, apod.), s odstupem potom následovaly „ostatní“ subjekty – podniky ČEZ, ČEPS, a podobné akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným, také školy, nemocnice, atd. Z pohledu finančního objemu investic mají na hodnotě zadaných zakázek s velkým náskokem největší podíl opět regionální úřady a sdružení, následované s odstupem ostatními subjekty, viz graf níže. Problémem podle Roberta Mikeše, marketingového ředitele, SGCP Weber zůstávají nízké ceny těchto zakázek: „Díky zadávacím podmínkám ze strany vypisovatelů tendrů, což má jistě na svědomí zákon o zadávání veřejných zakázek a jeho pochopení a využití na straně vypisovatelů, kde jediným kritériem je cena, cítíme stále větší tlak na cenu. Ten se přenáší ze stavebních firem na nás výrobce.“

Aktuální situaci v oblasti projektové přípravy budou diskutovat přední představitelé vlády ČR s řediteli projektových společností na Konferenci ředitelů projektových společností 2014 (16. září). Ta tentokrát zahájí na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech 25. ročník stavebního veletrhu FOR ARCH.

Více na www.ceec.eu  

Meziroční změny oznámení o zadání zakázky v roce 2014



 

Meziroční změna v %

Počet Hodnota
    2014     Leden

+44,0

-20,2

Únor

+43,5

+0,2

Březen

+8,0

+81,1

1. čtvrtletí

+31,5

+24,6

Duben

0,0

-76,5

Květen

-50,9

-65,6

Červen

-39,6

-8,0

2. čtvrtletí

-36,0

-54,4

Leden až červen

-12,4

-7,5

Zdroj: Věstník veřejných zakázek, výpočty CEEC Research

 

Meziroční změny oznámení o zadání zakázky v 1. pololetí 2014 podle typu zadavatele

 

Zakázky projekční

Meziroční změna v %

Počet

Hodnota

Ministerstva a další celostátní úřady

+12,1

-68,0

Ostatní subjekty

-32,2

-14,3

Regionální úřady a sdružení

-11,8

+88,1

Státní podniky

+28,6

-54,4

Celkem

-12,4

-7,5

Zdroj: Věstník veřejných zakázek, výpočty CEEC Research

zakazky-2014-8


 

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.