Státní instituce vypíšou měsíčně zakázky na výstavbu a rekonstrukce v průměru za deset miliard korun. V červenci letošního roku však byla tato částka více než dvojnásobná.

Za prvních sedm měsíců zadali veřejní investoři zakázky v hodnotě 70 mld. Kč a ušetřili dalších 18,6 mld. Kč díky slevám stavebních firem nebo změnám v připravovaných stavebních realizacích. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research, Komorou administrátorů veřejných zakázek a společností NESS na základě dat uveřejněných na konci měsíce července 2014 ve Věstníku veřejných zakázek.

 

Výběrových řízení na stavební práce přibývá. Od začátku letošního roku téměř neustále roste jejich počet i očekávaná hodnota. Soutěže zveřejněné ve Věstníku veřejných zakázek v červenci letošního roku mají dvojnásobnou hodnotu oproti průměru (počítáno mezi 1/2011-6/2014 – průměrná měsíční hodnota 10,3 miliardy korun). Státní instituce vypsaly výběrová řízení na 356 stavebních zakázek za 23,8 miliardy korun. To představuje pětinový nárůst počtu (o 21,5 procenta) a více než dvojnásobný nárůst objemu (o 210,4 procenta) oproti minulému roku. Na nadměrně pozitivním vývoji mají podíl i velké veřejné zakázky vypsané Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Jedná se, mimo jiné, o pětimiliardovou investici do dostavby dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou, více než osmi set milionovou investici do pěti kilometrů rychlostní silnice R4 u Skalky, a další dvě půlmiliardové zakázky na modernizaci D1 a zkapacitnění dalšího úseku silnice I/37 u Pardubic. „Zahájení dalších významných veřejných zakázek chystá Ředitelství silnic a dálnic ČR na nejbližší období, za zmínku stojí zejména dvě dvoumiliardové stavby na dálnici D3 a v roce 2015 další stavby o celkovém objemu několik desítek miliard korun, například na rychlostní silnici R48, dálnici D11, a při modernizaci dálnice D1,“ doplňuje informace Tomáš Čížek, ředitel Úseku plánování a realizace staveb ŘSD.

Prvních sedm měsíců letošního roku přineslo více než třetinový (o 35,1 procenta) nárůst oznámených (vypsaných) výběrových řízení (celkem dosud 2233 zakázek). V množství plánovaných peněz je tato bilance ještě zajímavější. Celková předpokládaná hodnota oznámení o zakázce v lednu až červenci 2014 činila 87,7 miliardy korun a byl zaznamenán její meziroční růst o více než polovinu (52,9 procenta).

Z této sedmiměsíční „úrody“ bylo však k realizaci firmám zatím zadáno jen 27 procent objemu zakázek. „Tyto výsledky ukazují, že tempo zadávání veřejných zakázek a celý proces organizace výběrových řízení je stále příliš složitý a komplikovaný,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společností CEEC Research.

Skutečná vysoutěžená cena u stavebních zakázek zadaných v letošním roce byla o pětinu nižší (o 21 procent), než předpokládali investoři ve svých rozpočtech. Stát tak od počátku roku ušetřil 18,6 miliardy korun. „Ve stavebnictví stále přetrvává převis kapacit nad poptávkou, proto jsou firmy ochotny tyto kapacity nabízet i s mimořádně nízkými cenami, jen aby své kapacity vytížily. Tento stav ale již nebude trvat dlouho a s růstem objemu zakázek a větším nasycením trhu dojde i k růstu cen stavebních prací. Například u železničních staveb je to již nyní vidět, naopak u silničních staveb je konkurence velice vyostřená,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Ve srovnání s celkovou bilancí všech veřejných zakázek je na tom stavebnictví oproti jiným oblastem zakázek podstatně hůře. Z naší nedávné analýzy totiž vyplývá, že průměrná sleva na všech zadaných veřejných zakázkách byla v roce 2014 jen 11 procent. U staveb je toto procento ale téměř až dvojnásobné.

Pokud bychom porovnali počty a objemy zadaných zakázek se stejným obdobím minulého roku a zachovali srovnatelné limity zakázek platné v roce 2013, uvidíme, že se daří realizovat více stavebních zakázek a zároveň roste i objem investic – peněžních prostředků. Meziroční růst počtu zadaných zakázek byl až 68,8 %. Jejich hodnota vzrostla o 45,4 procenta.

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.