logo

Lokalita a dopravní dostupnost jsou nejdůležitějšími faktory ovlivňujícími rozhodování budoucích nájemců při najímání si logistických parků, průmyslových a výrobních hal a dalších průmyslových nemovitostí. Pronájmy v regionech jsou ale v Česku značně ovlivněné nedostatečnou dopravní infrastrukturou. Při výstavbě průmyslových objektů developery nejvíc trápí rozsáhlá byrokracie ze strany státu, a zejména dlouhé lhůty a komplikované procesy schvalování nové výstavby. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností 2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Praha, 23. října

Skladové, výrobní a montážní haly jsou důležitým prvkem rozvoje českého průmyslu a potažmo celé ekonomiky. Podle developerů, kteří se právě tomuto typu výstavby věnují, bude v následujících dvou letech klíčovým faktorem pro směřování průmyslového developmentu zejména míra atraktivity naší země ve srovnání s ostatními zeměmi regionu (Polskem, Slovenskem a Maďarskem). „V oblasti průmyslového developmentu a výstavby nových objektů je vidět mírné oživení. Toto oživení ale probíhá až na výjimky pouze v okolí Prahy a v několika dalších velkých městech. Většímu zapojení ostatních regionů brání zejména nedostatečná, nebo úplně chybějící, dopravní infrastruktura, která je při rozhodování investorů o umístění jejich provozů klíčová,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. „Průmyslové nemovitosti jsou aktuálně cílem zvýšeného zájmu jak investorů, tak developerů. Investoři u nás oceňují stabilitu cash flow a výnosnosti tohoto typu nemovitostí. Developeři se snaží uspokojit rostoucí poptávku, a to především od svých stávajících zákazníků. Pro developery je klíčové udržovat dostatečnou zásobu volných pozemků pro budoucí výstavbu, aby reakce na poptávku byla z jejich strany maximálně flexibilní,” vysvětluje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti, KPMG Česká republika

Pro firmy, které uvažují o novém pronájmu nebo rozšíření současných výrobních kapacit, je při rozhodování o působení u nás důležitá především možnost získat dostatečně zkušené pracovníky v daném regionu (kompetentní jazykově i profesně). Naopak problémem je pro ně přílišná byrokracie ze strany státu. Právě tu developeři označují za největší brzdu současného rozvoje průmyslového developmentu. Na stupnici od jedné do deseti, kde desítka je maximálně negativní vliv na vývoj sektoru, si tento faktor vysloužil „známku“ 8,6. Jedná se především o požadavky kladené na developery, složitý proces přípravy a schvalování výstavby průmyslových objektů, komplikace při výstavbě dopravní infrastruktury a v neposlední řadě složitá politická jednání mezi představiteli státu, která zpravidla nevycházejí z ekonomické podstaty, ale spíše ze zájmů politických stran. To potvrzuje i Tomáš Míček, ředitel společnosti P3 pro ČR: „Hlavní brzdou rozvoje jsou zákony a předpisy České republiky upravující povolení k výstavbě. Jejich připravované změny mají dle dostupných informací podmínky pro potenciální investory v naší zemi ještě dále zkomplikovat. Myslím, že toto je téma, kterému by se měla věnovat přímo vláda České republiky a stanovit si toto téma jako jednu ze svých krátkodobých priorit,“. S ním souhlasí i Jakub Sklenka ředitel společnosti Reflecta Development: „Politika, politika a znovu politika. Politici se střídají a s nimi se střídají i různí ředitelé. Za poslední 4 roky je to 10 ředitelů na ŘSD, 6 ředitelů na DPP, 3 primátoři,…..To je totálně nestabilní prostředí. Pokud chcete projednat městotvorně významný projekt (HMP – na stanici metra (DPP) a s příjezdem od dálnice (ŘSD), je to značný problém. Politici nechápou, že existuje něco jako kontinuita, vize a hlavně to, že mají mít osobní zodpovědnost.“

Dalšími problémy limitujícími rozvoj průmyslového developmentu v České republice jsou nekvalitní legislativa a její časté změny (6,4 bodu z 10 maximálně), vysoké požadavky majitelů pozemků (6,3 bodu) a časté změny v daňové oblasti (6,0 bodu z maximálně 10).

Podle ředitelů developerských společností je klíčovým faktorem při rozhodování klienta o nájmu nebo koupi nemovitosti její umístění/lokalita a dopravní dostupnost dané výrobní haly, skladu, atd. Dopravní dostupnost je ale současně významnou slabinou řady regionů ČR. Ta by podle zjištění NKÚ z loňského roku při dosavadní rychlosti měla být dokončena až za více než 30 let. Jako další významné faktory, které jsou při rozhodování klienta důležité, uvádějí developeři celkové provozní náklady budovy a také cenu pronájmu. „Klíčovým kritériem při rozhodování klienta je zejména lokalita, ve které firmy potřebují mít umístěn svůj provoz. Po výběru lokality je rozhodovací kritérium dáno výší nájemného, cenou služeb, dopravní dostupností a kvalitou nabízených nemovitostí, většinou v tomto pořadí, nicméně každý klient dává v závislosti na typu své činnosti jednotlivým faktorům různou váhu,“ uvádí David Plzák, Development Manager, SEGRO CR.

2014-10-byrokracie

V příštím roce bude pro firmy klíčovou prioritou dokončení stávajících rozpracovaných projektů, ale také vyhledávání nových lokalit a příprava nových projektů. „Mezi hlavní cíle patří růst portfolia prostřednictvím organického růstu i akvizic, a to na úroveň 3 milionů metrů čtverečních ploch do roku 2017 a zkvalitnění služeb současným klientům, jelikož jsou to zejména oni, kdo nám růst umožňují,“ potvrzuje Jaroslav Kaizr, Business Director, CTP Invest.

První ročník nové Studie developerských společností 2014 bude představen už 30.10.2014 na tiskové konferenci za účasti předních osobností z developmentu, projektování i realizace staveb. Následně bude studie zdarma ke stažení na www.ceec.eu

 


 

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.