Veřejné instituce v loňském roce investovaly větší objem peněz než v roce 2013. Dodavatelé si rozdělili miliardy navíc. Bez mimořádných zakázek vzrostl objem investovaných prostředků ze strany státu o 15,5 procenta.

Z pohledu počtu nově vypsaných výběrových řízení, ve kterých se dodavatelé mohli ucházet o nové zakázky, došlo k nárůstu (o 12,2 %). Jejich celková předpokládaná hodnota ale klesla (o 10,6 procenta). Až pětinu soutěží (18 procent) už úřady zrušily. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci prosince 2014 ve Věstníku veřejných zakázek.

Státní instituce rozdělily v loňském roce mezi firmy víc peněz než v roce 2013. Hodnota ukončených výběrových řízení byla o 38,5 procenta vyšší (348,1 miliardy). Velmi pozitivní vývoj ovlivnily tři velké zakázky společnosti ČEPRO v celkové hodnotě 88,4 miliardy korun a zakázka NET4GAS na poskytnutí bankovního úvěru v hodnotě téměř 30 miliard korun. Pokud bychom data modelově upravili (odečetli bychom polovinu z dvouleté zakázky ČEPRO běžně zadávané na jeden rok, a odečetli celý Net4gas) vzrostla by investovaná částka o 15,5 procenta. „Nárůst objemu zakázek je zřetelný například v některých segmentech stavebnictví, které se díky tomu jako celek odrazilo ode dna a v loňském roce poprvé rostlo po předchozí pětileté krizi. Výrazný růst zakázek byl vidět např. od SŽDC, která i v letošním roce plánuje další velké investice v hodnotě až 36 mld. Kč. Některé stavební firmy z oboru železničního stavitelství již hlásí dokonce plné vytížení kapacit. Naopak u zakázek na silnice a dálnice situace tak optimistická stále ještě není,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Problémy v silničním stavitelství potvrzuje i Petr Čížek, předseda Sdružení pro výstavbu silnic Praha. Důvodem je nejen přetrvávající nedostatečná příprava staveb, ale i pomalý průběh výběrových řízení. Jeho Sdružení proto apeluje na všechny silniční investory, aby urychlili zadávací řízení tak, aby alespoň tolik potřebné opravy silniční a dálniční sítě mohly být zahájeny ihned po skončení zimy.

Vypsaných výběrových řízení přibylo v roce 2014 o více než desetinu (12,2 procenta). Firmy našly ve Věstníku veřejných zakázek 8 762 soutěží za 310,7 miliardy korun. Jejich hodnota, tedy částka, kterou měly veřejné instituce připravenou na investice, ale klesla, a to o 10,6 procenta. S nadějí do budoucna se dívá člen představenstva stavební společnosti HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Koranda: „Zvyšují se rozpočty na technickou a projekční přípravu staveb u ŘSD, bylo schváleno navýšení rozpočtu u SŽDC i Ředitelství vodních cest. Zdá se, že vláda tak má ochotu zvýšit schopnost čerpat evropské finanční zdroje. Současně je schváleno téměř zdvojnásobení objemu prostředků do údržby silniční sítě.“ Podporu rozvoje investic do dopravní infrastruktury pozitivně hodnotí i průmysloví developeři: “Investice státu zejména do infrastruktury zvyšují konkurenceschopnost ČR a pomáhají přitahovat nové investory ze zahraničí. Jedním z klíčových kritérií při výběru průmyslových a logistických hal jejich nájemci je právě lokalita a dopravní dostupnost. Růst státních investic tak přímo podporuje i rozvoj v privátním sektoru,“ vysvětluje Tomáš Míček, ředitel jednoho z největších průmyslových developerů v ČR společnosti P3.

Nejvíce zakázek (41 procent) vypsaly v minulém roce „ostatní“ subjekty, mezi něž patří například školy, nemocnice, církevní instituce, svazy, ale také podniky jako ČEPRO, ČEPS, České dráhy, OKD a další společnosti. Jen o tři procenta méně (38 procent) soutěží pochází ze stolů regionálních úřadů a sdružení jako jsou kraje, města, obce, atd. Zbytek oznámení o zakázce zadávají ministerstva a další celostátní úřady, nebo státní podniky (Česká pošta, Diamo, Lesy České republiky, atd.).

Z pohledu finančního objemu (vypsaných) výběrových řízení vidíme určité odchylky oproti rozdělení zakázek z pohledu počtu vypsaných zakázek – viz výše. Největší objem peněz, téměř polovina, do ekonomiky přijde opět od ostatních subjektů (46 procent), ale až čtvrtina (25 procent) pochází z pokladen ministerstev a celostátních úřadů, a naopak jen čtvrtina (24 procent) od regionálních úřadů a sdružení.

Při meziročním srovnání rostl počet zakázek ve všech kategoriích. Hodnota oznámených zakázek naopak klesala, s výjimkou ministerstev a dalších celostátních úřadů.

Meziroční změny oznámení o zakázce v roce 2014 podle druhu zadavatele

Zakázky celkemMeziroční změna v %
PočetHodnota
Ministerstva a další celostátní úřady +19,4 +35,0
Ostatní subjekty +12,4 -26,3
Regionální úřady a sdružení +8,3

-4,8

Státní podniky +20,8 -14,0
Celkem +12,2 -10,6

Zdroj: Věstník veřejných zakázek, výpočty CEEC Research

Do firem se ale všechny peníze rozpočtované veřejnými institucemi (310,7 miliardy Kč) nedostanou. Pětina zakázek (22 procent počtu a 18 procent objemu) vypsaných v roce 2014 už byla zrušena a dle očekávání se tento podíl ještě mírně zvýší.

Investoři prozatím rozdělili z celkového objemu vyhlášených zakázek v roce 2014 necelou polovinu zakázek (45 procent = 140,4 miliardy korun). U nich se konečná vysoutěžená cena oproti vypsané pohybovala o zhruba desetinu (11 procent) níže. U více než třetiny (37 procent) soutěží zatím zadavatel konkrétního dodavatele nevybral. V systému tak ještě zbývá 114,1 miliardy korun.
 


 

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.