Objem projektových zakázek poroste letos o 4,8 procenta a v roce 2016 o 4,0 procenta. Projektantům také stoupnou tržby. Vzhledem k rostoucí poptávce a objemu nových zakázek bude až třetina projektových firem v letošním roce zvyšovat své ziskové marže, což se projeví v růstu cen projektových prací.

Obdobný trend bude pokračovat i v roce 2016. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Roky omezeného počtu nových projektů končí a sektor začíná pomalu ožívat. Veřejné instituce v loňském roce připravily výběrová řízení na zakázky za 3,5 miliardy korun, tedy za dvakrát více peněz než v roce 2013. Práce bude tedy projektantům a architektům přibývat, a to nejen od veřejných investorů, ale i z privátního sektoru. „Výsledky našeho nejnovějšího výzkumu s řediteli projektových firem ukazují, že sektor v roce 2015 vzroste o 4,8 procenta. Základem bude zejména velký objem probíhajících výběrových řízení ze strany veřejného sektoru. Objem zadaných zakázek na SŽDC již v minulém roce rostl a v roce 2015 by se mělo k tomuto pozitivnímu trendu přidat i ŘSD – bylo vyhlášeno přibližně 30 výběrových řízení na nové projekty v hodnotě téměř až 1 mld. Kč,“ uvádí některé z klíčových zdrojů nových zakázek Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Z pohledu jednotlivých segmentů – o něco málo lépe by na tom trh mohl být podle společností, které připravují projekty pro inženýrské stavby (5,1 procenta). Firmy, které se specializují na pozemní stavby, očekávají růst trhu o 4,7 procenta. „Od začátku letošního roku vidíme po letech stagnace konečně nárůst poptávky po projektových pracích. Projevuje se to jak v počtu nových projektů, tak i u projektů, které byly delší dobu pozastavené a nyní je klienti znovu oživují. Z tohoto důvodu jsme už zahájili přijímání nových zaměstnanců a očekáváme, že v něm v průběhu roku budeme dále pokračovat,“ doplňuje Martin Ďuriš, ředitel PBA International Prague, s.r.o. S ním souhlasí také Martin Höfler, ředitel a předseda představenstva, PUDIS, a.s.: „Očekávám růst trhu, ovlivní jej veřejné investice.“

Obdobně pozitivní vývoj očekává i Karel Řezníček, Managing Director, PPP, s.r.o.: „Po rocích poklesu a stagnace letos poprvé očekáváme velmi mírné oživení.“ Růst i v oblasti soukromých investic potvrzuje Jaroslav Kupr, ředitel ateliéru Praha, INTAR a.s.: „Myslím, že soukromé investice budou trh ovlivňovat spolu s drobným růstem veřejných investic.“ Tomáš Krejča, Maconomy Reengineering Consultant společnosti BenchCom s.r.o. upozorňuje: „Firmy budou v nastávajícím období muset provést i rychlou obnovu svých zastaralých informačních systémů, tak aby lépe odpovídaly jejich potřebám a sledovaným KPI v období očekávaného růstu. Od začátku roku cítíme zvýšený zájem o rychle nasaditelná řešení v cloudovém prostředí.“

Oživení trhu vnímají i výrobci stavebních materiálů: „Pociťujeme oživení trhu, které se projevuje větším počtem odborných dotazů ze strany projektantů a zájmem o materiály s vyšší přidanou hodnotou. Zejména materiály pro řešení akustiky, kvality vnitřního prostření, bezpečnosti nebo moderních způsobů projektování. Jsme lehce optimističtí a posilujeme tým odborníků,“ říká Martin Sochor, marketingový ředitel společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips.

Společně s objemem zakázek porostou také tržby, a to až u tří ze čtyř projektových firem. V průměru půjde o 4,2% růst. Společnosti plánují zvyšovat tržby převážně dvěma způsoby. V případě pozemních projektových ateliérů bude růst tržeb u 70 procent firem tažen zejména růstem objemu zakázek. Z 19 procent by měly tržby stoupnout díky vyšším cenám projektů, které si firmy již nyní mohou dovolit účtovat svým klientům. Ředitelé inženýrských projektových společností sází na více způsobů zvýšení tržeb – z 41 procent by mělo jít o růst objemu zakázek, z 29 procent o růst cen realizovaných projektů, dále chtějí firmy posílit své tržby získáním nových zakázek i ze zahraničí nebo expanzí do nových segmentů projektování v tuzemsku. To potvrzuje také Pavel Havlíček, generální ředitel společnosti SUDOP GROUP, a.s.: „V následujících dvou letech nám trh přinese větší objem zakázek a s tím související tržby a vlastní výkony. Doufejme, že po období „hladu“ a deformovaných cen se dostaneme na normální úroveň a poptávka se nebude řídit jen nejnižší cenou, ale i kvalitou zpracovatele a jeho produktu. To by mělo umožnit náležité ocenění projektanta a dalších potřebných profesí spojených s přípravou. Přál bych si, aby to byl dostatečný signál pro absolventy, že jde o perspektivní povolání.“ S tím souhlasí i Svatopluk Bijok, jednatel, DOPRAVOPROJEKT Ostrava, spol. s r.o.: „Zajišťování růstu tržeb zvyšováním počtu zakázek v běžném roce při neměnném počtu zaměstnanců je slepá ulička. Je třeba ukončit cenovou válku mezi projektanty a přestat kriminalizovat zadavatele, kteří se rozhodnou zadat zakázku, která nemá nejnižší cenu. Kvalita přece není zadarmo a zaplatit za ni je ve výsledku levnější, než vysoutěžit levný projekt.“ To, že jsou pro české firmy důležité zahraniční zakázky, si uvědomuje také ředitel mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH Martin František Přívětivý, který každoročně připravuje akce, které by měly českým firmám vstup na zahraniční trhy usnadnit: „V rámci veletrhu FOR ARCH připravujeme Matchmaking business meetings (MBM). Českým firmám tak umožníme setkání s mnoha potencionálními evropskými obchodními partnery.“ „Mezi projektovými firmami pociťujeme mírný optimismus, což je závan svěžího ovzduší ve srovnání s lety minulými. Věřím, že se zlepšujícím se podnikatelským klimatem v ČR a ve střední Evropě můžeme očekávat pokračování tohoto trendu. Nátlak na ceny služeb projektových kanceláří byl v minulosti bohužel neúměrný, což vedlo k podhodnocení odborné práce. Upřímně doufám, že se situace bude zlepšovat a že zároveň přibude mladých zájemců o studium a práci v tomto oboru,“ komentuje situaci Boris Zupančič, Marketing Manager CZ, HU, SK společnosti Philips Lighting.

Přibližně třetina (30 procent) projektových kanceláří a architektonických ateliérů potvrzuje plány na růst své ziskové marže v roce 2015. Růst marží na zakázkách bude realizovat 31 společností projektujících pozemní stavby a 27 procent firem, které projektují infrastrukturu. „Již před časem jsme rozvoj firmy nasměrovali do jiných segmentů a především do inovací v přípravě staveb a projektů. Z tohoto směru očekáváme další růst tržeb. Z pohledu samotných projektových prací bude docházet k mírnému růstu cen,“ vysvětluje Petr Matyáš, partner, di5 architekti inženýři, s.r.o.

V příštím roce by měl růstový vývoj pokračovat. Objemy i tržby sektoru vzrostou o další 4 procenta. „Vidíme, že trh se podařilo nastartovat a měl by pokračovat v mírném růstu i v příštím roce. Klíčem ale bude, jestli se podaří zlepšit vládě čerpání EU fondů a rozjet nové výzvy z programového období 2014–2020, také tomu ale bude pomáhat nárůst realitních investic ve střední a východní Evropě,“ zdůrazňuje Branislav Bačo, Business Manager Ruukki CZ, SK.

Generálním partnerem výzkumů realizovaných s řediteli projektových společností je společnost RUUKKI, zlatými partnery jsou společnosti SGCP Weber, Infram, CopyGeneral, Benchcom, stříbrným partnerem je společnost Philips, bronzovými partnery jsou společnosti Isover, Rigips a Arcadis, výhradním projektovým partnerem je SUDOP Group, výhradním developer partnerem je společnost Trigema, výhradním veletržním partnerem je stavební veletrh ForArch 2015.


 

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.