Počet i objem veřejných výběrových řízení na projektové práce v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl. Veřejné instituce naplánovaly a oznámily soutěže za 398 milionů korun, což je v porovnání s prvním kvartálem loňského roku nárůst o 60,7 procenta. Objem zadaných zakázek ale klesl o 15,2 %.

Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci března 2015 ve Věstníku veřejných zakázek.

Výběrových řízení na projektové práce v prvním čtvrtletí roku 2015 v porovnání s loňskem výrazně přibylo. Předpokládaná investovaná částka je o celých 150 milionů vyšší. Zakázky za celkem 398 milionů korun představují meziroční nárůst 60,7 procenta. „Růst objemu výběrových řízení na projektové práce je určitě dobrou zprávou, nicméně je třeba tato řízení i úspěšně dokončit a zakázky zadat firmám k realizaci, což se v prvním čtvrtletí 2015 příliš nedařilo,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Více než dvojnásobek soutěží na projekční práce našly firmy ve Věstníku veřejných zakázek v lednu až březnu 2015 (celkem 54 oznámení o zakázce). Jedním z největších vypisovatelů byl Státní podnik Povodí Odry, s projektovou zakázkou na protipovodňová opatření v hodnotě přesahující 57 milionů korun, nebo hlavní město Praha, které poptává projektové práce na rekonstrukci a dostavbu Průmyslového paláce. Hodnota této zakázky přesahuje 39 milionů korun. „Zaznamenáváme mírně zvýšený zájem ze strany projektantů o kooperaci na zakázkách pro státní sektor. Zpravidla se jedná o úpravy šachet pro výtahové technologie při rekonstrukcích objektů, nebo vyprojektování zcela nových výtahů v případě přístaveb. Více projekční činnosti nás samozřejmě těší, nicméně množství finálně zadaných zakázek, byť k dalšímu "tendrování", je zatím stále velmi malé,“ potvrzuje Vladimír Steiner, provozní ředitel společnosti Schindler CZ. „Výrazný nárůst výběrových řízení je potvrzením optimistických nálad v současném vývoji stavebnictví a nutným předpokladem k tomu, aby tento segment mohl růst i v příštích letech. Zásadním problémem ale zůstává tlak na co nejnižší ceny, čímž trpí kvalita připravovaných projektů, a následně i samotných staveb,“ doplňuje Petr Novotný ze společnosti Vilímková Dudák & Partners.

Meziroční změny oznámení o zakázce v letech 2014 až 2015

Projektové zakázky

Meziroční změna v %

Počet

Hodnota

2014

1. čtvrtletí

-10,5

+184,7

2. čtvrtletí

+124,1

+243,3

3. čtvrtletí

+10,3

+54,4

4. čtvrtletí

+12,3

+60,6

Rok

+27,1

+91,7

2015

1. čtvrtletí

+217,6

+60,7

2. čtvrtletí

   

3. čtvrtletí

   

4. čtvrtletí

   

Leden až březen

+217,6

+60,7

Zdroj: Věstník veřejných zakázek, výpočty CEEC Research

Ze zakázek, které byly oznámeny v lednu a březnu 2015, bylo zatím zadáno, případně zrušeno, jen velmi malé množství. Zakázek vypsaných v předchozích měsících a letech ukončily státní instituce v prvním čtvrtletí jen o málo více ‒ konkrétně o 6,3 procenta více. Hodnota zakázek zadaných v lednu až březnu 2015 činila 455 milionů korun, ale meziročně klesla o 15,2 procenta. Některá zadávací řízení stále probíhají, data proto budou v dalších měsících ještě aktualizována. „Aby člověk viděl statistiky ve správném světle, musí vědět, že vedle pozitivního signálu zvyšujícího se počtu VR směrem do trhu je ještě dlouhá a trnitá cesta k zahájení prací. Je mezi námi ještě mnoho firem, které zneužívají neschopnost UOHS a vydírají svým obstrukčním jednáním úspěšné uchazeče k dohadům o subdodávkách. Podpis smlouvy též ještě neznamená, že se projektanti mohou vrhnout hned automaticky do práce. Toto následuje až po předání podkladu od zadavatele a obdržení pokynu k zahájení práce. Někdy to trvá i několik měsíců,“ upozorňuje Pavel Havlíček, generální ředitel SUDOP GROUP, a. s. „Je to jeden z indikátorů, že by náš stavební obor měl následně i dostatek realizací, ale od přípravy stavby k výběrovému řízení a „kopnutí do země“ je ještě dlouhá cesta. V neposlední řadě jde také o to, které zakázky jsou zde zahrnuty. Ne všichni mohou v obecné rovině ze situace těžit, a přitom vše je stavební obor. Jistě však platí, že je dobře, když pan projektant má dostatek práce,“ říká Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s.

Více na www.ceec.eu


 

Kontakt pro média: 

Alena Bradáčová
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790

CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví, projektový a developerský sektor, strojírenství a oblast veřejných zakázek v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji v těchto segmentech v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebního, projektového, developerského, strojírenského a veřejného sektoru také organizuje specializovaně zaměřené konference, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních, developerských, projektových a strojírenských společností, prezidenti svazů, cechů a komor z těchto oblastí, aby diskutovali s nejvyššími představiteli státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.