Poptávka po nových rezidenčních projektech v ČR roste. Největší, dokonce až rekordní zájem, je vidět o nové byty v Praze (růst o 6,8 %). Podle téměř až poloviny developerských společností (44 %) je růst v Praze tažen především investiční poptávkou. Zvyšující se poptávka jak v Praze, tak i v celé ČR, ale žene ceny nových nemovitostí vzhůru. Pro roky 2015‒2016 má již připraveno zvýšení cen oproti loňskému roku až 9 z 10 developerů (87 %).

Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika. Poptávka po nových bytech je velká především v Praze. Ředitelé developerských společností očekávají v letošním roce její další nárůst, a to až o 6,8 procenta. V mimopražských lokalitách je zájem o nové byty dlouhodobě nižší, přesto i zde se poptávka lidí po novém bydlení zvýší o 2,2 procenta. V roce 2016 poroste zájem v regionech o další 2,2 procenta. V hlavním městě bude v porovnání s letošním rokem tempo o něco menší (o 4,4 procenta). „Odložená poptávka z minulých let, kdy se část investorů obávala dopadů ekonomické krize, se nakumulovala, a zejména v Praze nyní dochází k intenzivnímu růstu prodejů nových bytů, který dosahuje až rekordních hodnot. Pomáhají tomu i nízké úrokové sazby a pozitivní výhled vývoje ekonomiky,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. “Rostoucí poptávce po bytech jako investicích nahrávají nejen nízké úrokové sazby na straně hypoték, ale I omezené možnosti drobných investorů reálně zhodnocovat své úspory jiným způsobem. K historicky vnímané stabilitě investice do nemovitosti se tedy přidává I možnost dosahovat relativně zajímavého zhodnocení formou pronájmu,” komentuje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice. „Krajská města budou těžit z pražského optimismu, takže i zde se projeví nárůst poptávky a zejména nabídky. Největší zájem se v posledním roce posunul od superlevných bytů (s cenou do 45 000 Kč s DPH/ m2), ke střednímu segmentu. Konkrétně v Praze se nejvíce prodávají byty 2+kk s výměrou 58 m2, nebo 3+kk s výměrou 77 m2. Obě kategorie bytů s průměrnou cenou okolo 55 000 Kč s DPH/m2,“ dodává Marcel Soural, předseda představenstva, Trigema, a.s.

 

Pražský trh s novými byty táhnou především investiční nákupy (potvrzuje 44 procent developerů). Zejména nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou důvodem, proč se k tomuto způsobu investování uchyluje stále více lidí. Čtvrtina (26 procent) developerů uvádí, že hlavní část jejich prodejů vychází ze zájmu kupujících o nové vlastní bydlení v lepším standardu a kvalitě, než nabízejí starší byty. To potvrzuje Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti CENTRAL GROUP: „Poptávka po nových nemovitostech v Praze roste již pátým rokem v řadě, a překonává dokonce i předkrizová maxima. Rok 2015 bude podle dosavadních prodejních výsledků opět lepší než ten předchozí, přičemž největší nápor poptávky očekávám na podzim. Za rekordní poptávkou stojí dlouhodobě minimální úroky hypoték, příznivé ceny nemovitostí, růst nákupů na investici i zvýšený zájem ze strany cizinců.“

Nové byty v letošním i příštím roce ale podraží. Měnit ceny směrem nahoru oproti roku 2014 bude podle svých již připravených prodejních plánů 9 z 10 developerů (87 procent). V průměru půjde o 2,3% nárůst a o další 2,2 procenta v roce 2016. Zbylých 13 procent ředitelů firem chce zachovat stávající cenovou politiku. Zlevňovat neplánuje žádná společnost. „Ke zdražení bytů již došlo od Nového roku. Očekávám, že ceny nových bytů porostou i v dalším období. Tento růst se bude pohybovat v řádu jednotek procent. Největší růst cen bude především u menších bytů a bytů v takzvaných superlevných projektech s cenou do 45 tisíc korun za metr čtvereční, včetně DPH,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL, a. s. „Na ceny nemovitostí má vliv hned několik faktorů. Zásadně je ovlivňují ceny stavebních prací, proto budou nemovitosti kopírovat jejich cenový vývoj,“ vysvětluje Martin Svoboda, výkonný ředitel JRD. „Rostoucí poptávka a riziko omezení nabídky vede vždy ke stejnému výsledku – tlak na růst ceny. Ceny stavebních nákladů mají rovněž tendenci růst. Jako výsledek očekávám růst cen srovnatelných nemovitostí kolem 3 %,“ potvrzuje Tomáš Pardubický, generální ředitel, FINEP CZ, a. s.

Mírně nadpoloviční většina (56 procent) ředitelů developerských společností potvrzuje, že klientům poskytují při nákupu nemovitosti slevy. Ty jsou ale spíše nízké díky aktuálně silné poptávce, v průměru se jedná o 3,2 procenta. Třetina ředitelů (35 procent) slevovou politiku razantně odmítá. Desetina firem (9 procent) poskytuje zákazníkům jiné benefity, jako jsou například klientské změny nebo vybavení bytu kuchyňskou linkou. „Sledujeme, že se zvyšující se poptávkou po bytech, roste také poptávka po inovativních řešeních bydlení, která přinášejí nejen energetickou úsporu, ale také čistý vzduch, akustickou a světelnou pohodu nebo moderní interiéry. Tato řešení nabízejí novým obyvatelům komfortní bydlení a developerům prodejní argumenty, kterými mohou adekvátně podpořit zvyšující se ceny bytů, které nabízejí,“ komentuje Tomáš Rosák, generální ředitel Saint-Gobain Construction Products CZ.

Podle nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 se bude zájem zákazníků v následujících dvanácti měsících ubírat třemi hlavními směry. Těmi budou lokalita nemovitosti, kvalita a tlak na cenu. „Zákazníci ve velké většině vybírají hlavně podle ceny a lokality. Správné řešení dispozic, kvalita provedených prací nebo dostatečná záruka jsou pro ně dnes již samozřejmostí,“ konstatuje Jiří Procházka, generální ředitel Metrostav Development, a. s. „Vidíme zvýšený zájem o inovace či novinky, a to například o materiály, které nějakým způsobem zaujmou potencionálního kupujícího bytu v té či oné lokalitě, například designové fasádní omítky. Nelze ovšem říci, že se tak děje automaticky. Prvotní impuls musí vzejít od developera. Zaleží také na lokalitě či regionu, ve kterém stavba vzniká,“ říká Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s. „Jednoznačně je to lokalita a následně cena, teprve potom přichází na pořad další kritéria jako dopravní dostupnost, znalost a reference developera, dispozice bytu, architektura a jiné většinou již více subjektivní kritéria kupujících,“ potvrzuje Vladimír Dvořák, ředitel a jednatel, YIT STAVO s.r.o.

 

Zlatým partnerem Studie developerských společnosti 2015 je společnosti SGCP, divize Weber. Bronzový partnerem je společnost Philips. Výhradním rezidenčním partnerem je společnost Trigema. Výhradním office partnerem je společnost Crestyl. Výhradním průmyslovým partnerem je společnost P3 LOGISTIC PARCS. Výhradním partnerem pro energeticky efektivní fasády je společnost Ruukki, Výhradním partnerem pro kontrolu kvality staveb je společnost Bytecheck. Výhradním stavebním partnerem je společnost Průmstav. Výhradním partnerem pro správu a distribuci projektové dokumentace je společnost Copy General. Partnery Studie developerských společnosti 2015 jsou společnosti ÚRS Praha a Schindler.

 


 

Kontakt pro média: 

Alena Bradáčová
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790

CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví, projektový a developerský sektor, strojírenství a oblast veřejných zakázek v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji v těchto segmentech v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebního, projektového, developerského, strojírenského a veřejného sektoru také organizuje specializovaně zaměřené konference, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních, developerských, projektových a strojírenských společností, prezidenti svazů, cechů a komor z těchto oblastí, aby diskutovali s nejvyššími představiteli státu vybraných zemí.

 

Ceny nových bytů porostou u 9 z 10 developerů

Praha, 5. června – Poptávka po nových rezidenčních projektech v ČR roste. Největší, dokonce až rekordní zájem, je vidět o nové byty v Praze (růst o 6,8 %). Podle téměř až poloviny developerských společností (44 %) je růst v Praze tažen především investiční poptávkou. Zvyšující se poptávka jak v Praze, tak i v celé ČR, ale žene ceny nových nemovitostí vzhůru. Pro roky 2015‒2016 má již připraveno zvýšení cen oproti loňskému roku až 9 z 10 developerů (87 %). Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Poptávka po nových bytech je velká především v Praze. Ředitelé developerských společností očekávají v letošním roce její další nárůst, a to až o 6,8 procenta. V mimopražských lokalitách je zájem o nové byty dlouhodobě nižší, přesto i zde se poptávka lidí po novém bydlení zvýší o 2,2 procenta. V roce 2016 poroste zájem v regionech o další 2,2 procenta. V hlavním městě bude v porovnání s letošním rokem tempo o něco menší (o 4,4 procenta). „Odložená poptávka z minulých let, kdy se část investorů obávala dopadů ekonomické krize, se nakumulovala, a zejména v Praze nyní dochází k intenzivnímu růstu prodejů nových bytů, který dosahuje až rekordních hodnot. Pomáhají tomu i nízké úrokové sazby a pozitivní výhled vývoje ekonomiky,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. “Rostoucí poptávce po bytech jako investicích nahrávají nejen nízké úrokové sazby na straně hypoték, ale I omezené možnosti drobných investorů reálně zhodnocovat své úspory jiným způsobem. K historicky vnímané stabilitě investice do nemovitosti se tedy přidává I možnost dosahovat relativně zajímavého zhodnocení formou pronájmu,” komentuje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice. „Krajská města budou těžit z pražského optimismu, takže i zde se projeví nárůst poptávky a zejména nabídky. Největší zájem se v posledním roce posunul od superlevných bytů (s cenou do 45 000 Kč s DPH/ m2), ke střednímu segmentu. Konkrétně v Praze se nejvíce prodávají byty 2+kk s výměrou 58 m2, nebo 3+kk s výměrou 77 m2. Obě kategorie bytů s průměrnou cenou okolo 55 000 Kč s DPH/m2,“ dodává Marcel Soural, předseda představenstva, Trigema, a.s.

Pražský trh s novými byty táhnou především investiční nákupy (potvrzuje 44 procent developerů). Zejména nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou důvodem, proč se k tomuto způsobu investování uchyluje stále více lidí. Čtvrtina (26 procent) developerů uvádí, že hlavní část jejich prodejů vychází ze zájmu kupujících o nové vlastní bydlení v lepším standardu a kvalitě, než nabízejí starší byty. To potvrzuje Dušan Kunovský, předseda představenstva společnosti CENTRAL GROUP: „Poptávka po nových nemovitostech v Praze roste již pátým rokem v řadě, a překonává dokonce i předkrizová maxima. Rok 2015 bude podle dosavadních prodejních výsledků opět lepší než ten předchozí, přičemž největší nápor poptávky očekávám na podzim. Za rekordní poptávkou stojí dlouhodobě minimální úroky hypoték, příznivé ceny nemovitostí, růst nákupů na investici i zvýšený zájem ze strany cizinců.“

Nové byty v letošním i příštím roce ale podraží. Měnit ceny směrem nahoru oproti roku 2014 bude podle svých již připravených prodejních plánů 9 z 10 developerů (87 procent). V průměru půjde o 2,3% nárůst a o další 2,2 procenta v roce 2016. Zbylých 13 procent ředitelů firem chce zachovat stávající cenovou politiku. Zlevňovat neplánuje žádná společnost. „Ke zdražení bytů již došlo od Nového roku. Očekávám, že ceny nových bytů porostou i v dalším období. Tento růst se bude pohybovat v řádu jednotek procent. Největší růst cen bude především u menších bytů a bytů v takzvaných superlevných projektech s cenou do 45 tisíc korun za metr čtvereční, včetně DPH,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL, a. s. „Na ceny nemovitostí má vliv hned několik faktorů. Zásadně je ovlivňují ceny stavebních prací, proto budou nemovitosti kopírovat jejich cenový vývoj,“ vysvětluje Martin Svoboda, výkonný ředitel JRD. „Rostoucí poptávka a riziko omezení nabídky vede vždy ke stejnému výsledku – tlak na růst ceny. Ceny stavebních nákladů mají rovněž tendenci růst. Jako výsledek očekávám růst cen srovnatelných nemovitostí kolem 3 %,“ potvrzuje Tomáš Pardubický, generální ředitel, FINEP CZ, a. s.

Mírně nadpoloviční většina (56 procent) ředitelů developerských společností potvrzuje, že klientům poskytují při nákupu nemovitosti slevy. Ty jsou ale spíše nízké díky aktuálně silné poptávce, v průměru se jedná o 3,2 procenta. Třetina ředitelů (35 procent) slevovou politiku razantně odmítá. Desetina firem (9 procent) poskytuje zákazníkům jiné benefity, jako jsou například klientské změny nebo vybavení bytu kuchyňskou linkou. „Sledujeme, že se zvyšující se poptávkou po bytech, roste také poptávka po inovativních řešeních bydlení, která přinášejí nejen energetickou úsporu, ale také čistý vzduch, akustickou a světelnou pohodu nebo moderní interiéry. Tato řešení nabízejí novým obyvatelům komfortní bydlení a developerům prodejní argumenty, kterými mohou adekvátně podpořit zvyšující se ceny bytů, které nabízejí,“ komentuje Tomáš Rosák, generální ředitel Saint-Gobain Construction Products CZ.

Podle nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 se bude zájem zákazníků v následujících dvanácti měsících ubírat třemi hlavními směry. Těmi budou lokalita nemovitosti, kvalita a tlak na cenu. „Zákazníci ve velké většině vybírají hlavně podle ceny a lokality. Správné řešení dispozic, kvalita provedených prací nebo dostatečná záruka jsou pro ně dnes již samozřejmostí,“ konstatuje Jiří Procházka, generální ředitel Metrostav Development, a. s. „Vidíme zvýšený zájem o inovace či novinky, a to například o materiály, které nějakým způsobem zaujmou potencionálního kupujícího bytu v té či oné lokalitě, například designové fasádní omítky. Nelze ovšem říci, že se tak děje automaticky. Prvotní impuls musí vzejít od developera. Zaleží také na lokalitě či regionu, ve kterém stavba vzniká,“ říká Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s. „Jednoznačně je to lokalita a následně cena, teprve potom přichází na pořad další kritéria jako dopravní dostupnost, znalost a reference developera, dispozice bytu, architektura a jiné většinou již více subjektivní kritéria kupujících,“ potvrzuje Vladimír Dvořák, ředitel a jednatel, YIT STAVO s.r.o.

Zlatým partnerem Studie developerských společnosti 2015 je společnosti SGCP, divize Weber. Bronzový partnerem je společnost Philips. Výhradním rezidenčním partnerem je společnost Trigema. Výhradním office partnerem je společnost Crestyl. Výhradním průmyslovým partnerem je společnost P3 LOGISTIC PARCS. Výhradním partnerem pro energeticky efektivní fasády je společnost Ruukki, Výhradním partnerem pro kontrolu kvality staveb je společnost Bytecheck. Výhradním stavebním partnerem je společnost Průmstav. Výhradním partnerem pro správu a distribuci projektové dokumentace je společnost Copy General. Partnery Studie developerských společnosti 2015 jsou společnosti ÚRS Praha a Schindler.

Kontakt pro média:


Alena Bradáčová
PR & Communication Director
CEEC Research
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790

CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví, projektový a developerský sektor, strojírenství a oblast veřejných zakázek v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji v těchto segmentech v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebního, projektového, developerského, strojírenského a veřejného sektoru také organizuje úzce zaměřené konference, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních, developerských, projektových a strojírenských společností, prezidenti svazů, cechů a komor z těchto oblastí, aby diskutovali s nejvyššími představiteli státu vybraných zemí.

 

Společnost KPMG Česká republika zahájila svou činnost v roce 1990, kdy byla v Praze otevřena první kancelář. V současné době má 770 zaměstnanců a kanceláře v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ostravě. KPMG Česká republika poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenství a práva. Z 630 odborných pracovníků je 28 partnerů, 28 statutárních auditorů, 111 certifikovaných účetních a 71 daňových poradců. V KPMG Česká republika působí celkem 22 kvalifikovaných zahraničních odborníků.

KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech pracuje více než 155 000 pracovníků ve 155 zemích. Nezávislé členské společnosti sítě KPMG jsou přidružené ke KPMG International Cooperative („KPMG International“), švýcarské organizační jednotce. Každá členská společnost celosvětové sítě KPMG je právně samostatná a oddělená jednotka a tak se i  označuje.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 



Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.