Ve dnech 14. – 19. ledna proběhl světový veletrh architektury a stavebnictví BAU 2013 v Mnichově, který je pořádán jednou za dva roky. Letos návštěvnost přinesla další rekord – 235.000 zájemců, z toho 60.000 ze zahraničí. 50.000 odborných návštěvníků přicházelo z architektonických nebo projekčních kanceláří.

V dennodenních doprovodných programech i celých cyklech nechyběla věhlasná jména TOP současných architektů Daniela Libeskinda a Christopha Ingenhovena.

Společnými jmenovateli všech velkých expozic byl vyvážený design, důraz na nové technologie prezentací a odborný program přímo na stáncích s mottem spolupráce a komunikace. Nejvíce lákaly setkání a diskuse k BIM (Building Information Modeling) v pavilonu IT a stavebního software.

Organizátoři veletrhu BAU pamatovali i na večerní program, který vyvrcholil „Dlouhou nocí architektury“, kdy měli možnost návštěvníci Mnichova poznat nejnovější přírůstky významných staveb, např. Fraunhofer Institut (2011) nebo ADAC Zentrale (2012) (VIDEO).

Nabízí se otázka, proč se naše stavební veletrhy IBF v Brně a ForArch v Praze stále podobají veletrhům směrem na jihovýchod od nás. Proč se neinspirujeme v Mnichově. Možná bychom vyšší úrovní a uměřenými prezentacemi našich expozic dokázali lépe vytvořit podmínky pro odbornou spolupráci a komunikaci ve stavebnictví i u nás. Pak bychom se nemuseli každý rok ptát, proč klesá počet vystavovatelů i odborných návštěvníků. Peníze na reklamu by se měly i ve stavebnictví vydávat s rozumem.

Renata Kricnerová    


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 


Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.