Podmínky pronájmu kanceláří budou v následujících minimálně dvou letech v režii nájemníků. Na trhu je administrativních budov přebytek a developerské společnosti se chystají dodat na trh další. Poptávka ze strany zákazníků by měla růst, ale znatelně pozvolněji. Podle více než poloviny ředitelů developerských firem budou ceny nájemného v důsledku přetlaku nabídky klesat. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Praha, 26. května

Firmy, které hledají na pražském trhu kanceláře k pronájmu, mají z čeho vybírat. Kancelářských budov stále přibývá a developerské společnosti plánují v následujících letech (do roku 2016) dodat na trh další nové kancelářské prostory. Chtějí je pustit do oběhu i přesto, že jsou si vědomy, že poptávka po nich nebude kopírovat nabídku. Poptávek i díky renegociacím bude více než loni, ale zdaleka ne tolik, aby se podařilo pronajmout vše, co developeři na trhu nabízí. V hlavním městě tak přibude prázdných kanceláří. „Podmínky na trhu aktuálně určuje klient, a s přílivem nových kancelářských prostorů, navíc ve spojení s blížící se vlnou renegociací, bude jeho vyjednávací síla dále růst. Na trhu probíhá již nyní intenzivní boj o klienty, který v tomto a příštím roce ještě zesílí. Profitovat z toho bude hlavně nájemce – získá lepší standard za nižší cenu,“ komentuje aktuální situaci na trhu Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. „Poptávka po kancelářských prostorech dlouhodobě velmi úzce kopíruje vývoj HDP. S předpokládaným oživením ekonomiky můžeme očekávat její mírný růst. Tento růst nebude dostatečný k pokrytí nové výstavby, která bude z podstatné části konkurovat stávajícím pronajímatelům, především v kombinaci ceny a kvality,” uvádí Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika.

V následujících letech lze očekávat spíše fluktuaci zákazníků, než nějaký markantní příliv nových nájemců, například ze zahraničí. Těm stávajícím budou totiž převážně v letech 2015-2016 končit uzavřené nájemní smlouvy. „Končící smlouvy ve stávajících nájemních prostorech, které již nevyhovují svými parametry a kvalitou, navíc neumožňují nájemníkům další expanzi. Po období stagnace a nadcházející renegociaci padesáti procent smluv ve stávajících kancelářských prostorech doufáme, že spolu s oživením ekonomiky počet takových společností poroste, a tím vzroste poptávka po nových kancelářských prostorech,“ předpokládá Olga Humlová, ředitelka společnosti HB Reavis Group CZ.

Díky převisu nabídky, ať již nových či starších prostorů, tak v letošním roce určitě nelze očekávat růst cen nájemného. Nadpoloviční většina (56 procent) ředitelů dotazovaných developerských společností předpovídá, že ceny budou naopak dokonce klesat. Zbylá část zástupců společností hovoří spíše o stagnaci cen. „Značný tlak nájemců na nájemní podmínky, tedy nejen na výši nájemného, ale i na další pobídky jako jsou nájemní prázdniny a příspěvek na stavební úpravy, snížil příjmy z pronájmů na úroveň, kterou mnoho developerů a pronajímatelů vidí za hranicí realizovatelnosti,“ uvádí Jiří Linhart, Head of Agency ve společnosti KNIGHT FRANK.

Jak potvrdily všechny firmy, které se do výzkumu zapojily, budou vzhledem k těmto skutečnostem podmínky nájemních smluv jak v tomto, tak i příštím roce, jednoznačně v režii zákazníků. Toto potvrzuje také Jan Skříček, hlavní analytik PPF Real Estate: „S ohledem na skutečnost, že v tomto období by na pražský trh mělo dorazit přes 320 000 m2 nových kanceláří, lze očekávat, že dojde k dalšímu nárůstu neobsazenosti a k ještě většímu posílení převahy nájemců na trhu. Tato situace bude muset být kompenzována atraktivnějšími pobídkami pronajímatelů. Ty však nejsou nevyčerpatelné. Můžeme tedy čekat další pokles nájemného.“ „Pronajímatelé se snaží udržet ceny nájemného, ale zákazníci, díky převisu nabídky nad poptávkou, získávají při jednání o smlouvě výrazné slevy v podobě například platebních prázdnin, bezplatného vybavení kanceláře, atd.,“ objasňuje praktické stránky vyjednávání Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Podle ředitelů developerských firem nejvíce ovlivní trh s kancelářskými nemovitostmi v Praze vlna nových nemovitostí přicházejících na trh, a rovněž také další vývoj ekonomiky (ochota firem pronajímat si nové nebo větší prostory). Rovněž pak také požadavky nájemců na snížení ceny nájmů (v důsledku znatelného převisu nabídky nad poptávkou). Ostatní faktory budou mít již podstatně menší vliv. Více viz graf níže.

kancelare

Co čeká české stavebnictví a jaké klíčové kroky pro jeho další směřování se připravují, budou s více než 450 řediteli stavebních společností diskutovat na Setkání lídrů českého stavebnictví 2014 prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, ministr dopravy Antonín Prachař a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Více na www.ceec.eu

Kontakt pro média: 

Alena Setničková
PR & Communication Director
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 777 299 790


CEEC Research je největší analytickou společností specializující se na stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Byla založena v roce 2005 a od té doby bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy. Všechny studie a analýzy CEEC Research jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám stavebnictví také organizuje Setkání lídrů stavebních společností, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších stavebních společností, prezidenti svazů, cechů a komor z oblasti stavebnictví a rovněž i ministři a nejvyšší představitelé státu vybraných zemí.


 


Obsah je chráněn autorským zákonem ©

 


Zprávy


kalkulacka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.